Er is geen noemenswaardig groot verschil in het uiterlijk van porseleinen en keramische wandtegels versus vloertegels, maar stilistisch gezien wordt het over het algemeen als juist beschouwd dat porseleinen tegels relatief klein zijn in vergelijking met vloertegels, die vaak in grote formaten worden gemaakt. Een badkamertegel van gemiddelde grootte zal bijvoorbeeld ongeveer 18 inch groot zijn, dus dit zou over het algemeen betekenen dat een badkamertegel die geschikt is voor een eenpersoonsdouche ongeveer 45 cm in diameter zou zijn. Deze regel wordt normaal gesproken gevolgd voor alle soorten tegels in het algemeen. Omdat tegels in een badkamer echter binnen zo’n beperkte ruimte moeten werken, kunnen ze uiteindelijk op nauwkeurigere afmetingen worden gesneden dan tegels die elders op een badkamervloer worden gebruikt.

Tegels kopen

Vloertegels hebben verschillende voordelen ten opzichte van porseleinen tegels, vooral als het gaat om het gebruik als badkamervloer. Het belangrijkste is dat het grote oppervlak van een tegelvloer ervoor zorgt dat ze gemakkelijk opnieuw kunnen worden afgewerkt. Porseleinen tegels kunnen in de loop van de tijd vrij gemakkelijk worden beschadigd door de geleidelijke opbouw van minerale afzettingen op het oppervlak, zoals zeepresten en roet van scheerschuim of lichaamsolie, of vuil en puin afkomstig van het haar van gasten. Steen aan de andere kant, omdat het natuurlijk is, nooit zijn natuurlijke schoonheid verliest en eenvoudig gepolijst kan worden om zijn vroegere glans te behouden.

Een ander voordeel van vloertegels is hun betaalbaarheid. Hoewel ze misschien duurder zijn dan keramische tegels, zijn ze nog steeds minder duur dan gelamineerde houten vloeren, die ook een afwerking vereisen om het hout te beschermen tegen krassen, morsen of vlekken. Stenen vloeren kunnen echter op elke maat worden gesneden, terwijl keramische tegels in exacte maten moeten worden gemaakt en in standaard- en voorgesneden maten kunnen worden verkocht. Bovendien kosten ze meer per vierkante meter, zelfs als we kijken naar de duurzaamheid van hun materiaal.Daarom kiezen huiseigenaren vaak voor tegels boven houten vloeren in grotere kamers zoals de badkamers.

Steen is niet alleen een meer betaalbare optie dan houten vloeren, het is ook sterker dan hout, met een gemiddeld sterkteniveau van eenentwintig pond per vierkante inch. Dit maakt steen de ideale vloerkeuze voor ruimtes met veel verkeer, zoals de inkomhal van een huis of de veranda. Stenen vloertegels zijn echter ook perfect te gebruiken in kleinere ruimtes waar het gewicht geen probleem is. Kleine badkamers, of badkamers die niet vaak worden gebruikt, doen het bijvoorbeeld goed met tegels, omdat ze minder vatbaar zijn voor vallen.

Een van de laatste voordelen van vloertegels is hun hittebestendigheid. Zolang ze gemaakt zijn van materialen die hittebestendig zijn, zijn ze de ideale oplossing voor het isoleren van de vloeren van een kamer. Warmte is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan huishoudelijke apparaten en eigendommen, en een goed geïsoleerde ruimte vergroot de kans dat deze wordt gespaard. Tegelvloeren hebben uitstekende hittebestendigheidseigenschappen en kunnen vanwege deze eigenschap zelfs als een energiezuinige keuze worden beschouwd.

Tegelvloeren bieden ook een aantal esthetische voordelen.

Ze zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen, en elk patroon heeft zijn eigen unieke look. Houten vloertegels zijn meestal verkrijgbaar in een basiskleur wit of beige, terwijl stenen vloertegels een breed scala aan kleuren en patronen bieden. De prijsklasse voor tegelvloeren is afhankelijk van de grootte van de tegels en de kwaliteit ervan. Kleinere tegels kosten bijvoorbeeld minder per vierkante voet dan grotere, maar de eerste zijn duurzamer. Houten vloeren kunnen een hoge prijs per vierkante meter hebben, maar deze vloer is ideaal voor grotere kamers met veel verkeer.

Keramische en porseleinen wandtegels zijn beide populaire keuzes voor badkamervloeren vanwege hun indrukwekkende hittebestendigheid. Wandtegels hebben een uitstekende waterbestendigheid, waardoor ze geschikt zijn voor badkamers met douches en baden. Keramische vloertegels zijn relatief goedkoop en zijn er in verschillende kleuren en patronen. Porseleinen vloeren zijn daarentegen duurder maar bieden een hoge hittebestendigheid, waardoor het een populaire keuze is voor keukens en voor gebruik in gangen.

Huiseigenaren moeten een paar dingen in gedachten houden bij het kiezen van vloertegels, inclusief hun uiterlijk en hun bruikbaarheid. Omdat keramische en porseleinen tegels duur zijn, zijn ze meestal het meest geschikt voor interieurontwerpdoeleinden, hoewel huiseigenaren nog steeds van hun schoonheid kunnen genieten. Ze moeten zorgvuldig worden geïnstalleerd en gereinigd door een professional, zodat ze er in het echt altijd net zo mooi uitzien als op de showroomvloer. Zolang de huiseigenaar ervoor zorgt dat de tegels worden onderhouden, blijven ze in topvorm en blijven ze jarenlang duurzaam en slijtvast.

Tegels  nodig?

Eurostone NV – Tegels, Natuursteen, Parket, Laminaat … De ruimste keuze aan tegels, badkamertegels, natuursteen en houten vloeren vind je in onze showroom van meer dan 1.200 m². Eigen professionele plaatsing.

Laminaat restpartij gezocht?

Het kan. Een goede laminaatvloer voor weinig geld. Hoe? Met een restpartij laminaat van een gerenommeerd merk! Floorsite heeft ze regelmatig; restpartijen van merken als Berry Alloc, Forbo, Meister, Quick-Step,Ambiant, Pergo, Kronotex, mFLOR, Parador, Can-Do, Douwes Dekker, Meister, Gerflor, Tarkett, Kronoterm Beautifloor, Moduleo,Floorline, Balterio, VivaFloors en Krono.